Najbolji prirodni lek koji možete da probate!
Najbolji prirodni lek koji možete da probate! Verovali ili ne ali sok od cvekle poslednjih godina postao je omiljeni prirodni lek za imunitet širom sveta. Nedavno je udruženja kardiologa u Americi objavilo opsežnu studiju o pozitivnim efektima cvekle na kardiovaskularni sistem i na zdravlje čitavog organizma.
Činjenica da je ova korenasta biljka izuzetno zdrava i veoma bogata kalcijumom, gvožđem i vitaminom A,
čine cveklu najboljim prirodnim sredstvom za bolje zdravlje.
Navedimo 11 fantastičnih zdravstvenih benefita cvekle!
- Poboljšava funkciju jetre
- Povećava nivo hemoglobina
- Smanjuje upale
- Pomaže prevenciji kancera
- Detoksikuje organizam
- Sprečava demenciju
- Smanjuje krvni pritisak
- Leči artritis
- Štiti organizam od slobodnih radikala
- Jača imuni sistem
PROČITAJTE JOŠ: Kako topla voda utiče na vaše zdravlje i metabolizam?
Cvekla i limun
Cvekla i limun su neverovatno lekovita kombinacija, koja ima niz zdravstvenih prednosti.
Pored toga što se sok od cvekle i limuna, koji se jednostavno priprema u sokovniku, koristi kao napitak za detoksikaciju jetre,
možete da koristite i sledeći recept za snižavanje nivoa holesterola:
Oprati cveklu i odseći joj vrh, te je izdubiti nožićem i sipati u to sok od jednog limuna.
Neka ovo odstoji 12 sati.
Ujutru treba popiti ovaj sok na prazan stomak, 5 dana uzastopno, pa nakon toga se pravi pauza od 30 dana.
Cvekla i med
Sastojci:
– 1 kg cvekle
– 500 g šargarepe
– 3 manje pomorandže
– 500 g kiselih jabuka
– 1 limun
– 500 g meda
Priprema:
Cvekla i med se, uz dodatak drugih navedenih supstanci, koriste za pripremu lekovitog sirupa koji je dobar za krvnu sliku.
Oljuštite cveklu, šargarepu i jabuke i iseckajte ih na manje komade, stavite u sokovnik i napravite sok. Iscedite sok od limuna i pomorandže i dodajte u sok iz sokovnika, i na kraju dodajte med, te promešajte da se med sjedini sa sokom.
Dobijeni sirup sipajte u čiste staklene flaše i uzimajte ga svako jutro na prazan stomak, tako što ćete piti oko 1 dl sirupa razblaženog sa vodom.
BORŠČ
Čorba od cvekle ili boršč tradicionalno je jelo u Rusiji, Ukrajini i Poljskoj. Ima mnogo varijanti: sa mesom i bez mesa, sa dodatkom kupusa i drugog povrća. Obično se cvekla seče na kocke i kuva se 45 minuta, i to bez soli jer so smanjuje intenzitet boje, zatim se dodaju: iseckani kupus, šargarepa, paradajz, praziluk, krompir, crni i beli luk, i sve se zajedno kuva još 20 minuta, pa se začinjava po želji. Mere variraju od recepta do recepta, a standardni je: dve cvekle, tri paradajza, četiri krompira, manja glavica kupusa i po jedan praziluk, crni luk i šargarepa.
Cvekla je superhrana
Osim u svakodnevnoj ishrani, cveklu biraju svi oni koji žele da poprave krvnu sliku, ili da se uspešno izbore sa anemijom, kancerom ili bolestima jetre, te da regulišu krvni pritisak i leče se od leukemije.
Zbog toga je cvekla zaslužila i mesto u grupi superhrane među kojima već suvereno vladaju čia seme, akai bobice, gođi semenke i druge namirnice koje u svom malom obliku mogu da posluže kao lekovita hrana.