Fermentisani luk još zdraviji
Fermentisani beli luk se dobija tako što se sveži beli luk potopi u određeni sud i čeka nekoliko meseci da fermentiše. Tokom tog procesa on postaje crne boje, a prilikom fermentacije se u njemu razvijaju neke posebne supstance.
Konkretno, istraživači sa Univerziteta Fuđijan, Univerziteta Hong Kong i Treće narodne bolnice u Šenženu, ispitali su posebnu organosumpornu komponentu koja se razvija u fermentisanom belom luku, po imenu s-alilmerkaptocistein (skraćeno SAMC).
Na osnovu svojih ispitivanja, istraživači su utvrdili da SAMC ima zaštitnu ulogu protiv razvoja malignih promena, kao i da ispoljava antitumorske efekte (izaziva programiranu smrt ćeija tumora). Ova komponenta takođe može da inhibira razmnožavanje ćelija tumora, kao i da pojača efekat hemoterapije na maligne ćelije.
Ali to nije sve o fermentisanom belom luku. Nekoliko drugih istraživanja je pokazalo da on smanjuje naslaga u krvnim sudovima i poboljšava funkciju endotela, unutrašnjeg sloja krvnih sudova, a obe te stvari predstavljaju važan faktor u prevenciji ateroskleroze (istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition).
Pored ovoga, fermentisani beli luk doprinosi smanjenju hroničnih upala (koje doprinose aterosklerozi), snižava nivo holesterola (istraživanje objavljeno u časopisu (Clinical Nutrition ESPEN) i snižava krvni pritisak (Journal of Nutrition)
Ukratko rečeno, fermentisani beli luk poseduje veoma slična svojstva svežem belom luku, s tim što se procesom fermentacije neka od njih još pojačavaju.
Izvori:
www.lifeextension.com/Magazine/2018/10/Aged-Garlic-Reduces-Heart-Disease-Risk-Factors/Page-01
RADIO COOL www.coolradio.co.rs