Vitamin C i cink

Vitamin C i cink – zašto su važni i u kojoj hrani ih ima najviše

Vitamin C i cink imaju važnu ulogu u ishrani, imunom odgovoru i očuvanju zdravlja.
Kod povećane aktivnosti imunog sistema, kao što je akutna infekcija respiratornog sistema, stvaraju se milioni novih imunih ćelija, a povećava se i potreba za vitaminom C i cinkom.
Naš imuni sistem počinje da se bori protiv infekcije, a olakšanje zavisi od snage i brzine imunog odgovora.
Za to vreme preporučuje se intenzivna podrška prirodnom imunom odgovoru.

Vitamin C i cink
FOTO:parallax
Zadaci vitamina C

Vitamin C ili askorbinska kiselina učestvuje u brojnim biološkim procesima. Naše telo ne može samo da ga proizvede i zbog toga moramo da ga unosimo pravilnom ishranom. Deluje kao antioksidans i štiti telo od slobodnih radikala koji neprestano nastaju u telu. Vitamin C takođe učestvuje u stvaranju kolagena, koji je neophodan za normalnu funkciju krvnih sudova, desni, hrskavice, kože i zuba. Ima veliku ulogu u radu imunog sistema, normalnoj psihološkoj aktivnosti, a doprinosi i smanjenju umora i iscrpljenosti.

Veće dnevne potrebe imaju fizički aktivnije osobe (uključujući i osobe koje se bave intenzivnom sportskom aktivnošću), pušači, alkoholičari, osobe pod stresom i osobe koje boluju od nekih bolesti.

Voće i povrće koje sadrži najviše vitamina C:

  • agrumi (narandže, limuni, grejpfruti)
  • kivi
  • bobičasto voće (brusnice, borovnice, maline, kupine)
  • brokoli, prokelj, karfiol
  • zelena i crvena paprika
  • spanać, kupus, repa

Vitamin C lako može da se uništiti tokom pripreme, kuvanja i dugotrajnog skladištenja.

PROČITAJTE JOŠ: NEDOSTATAK VITAMINA B Kako da prepoznati ?

Kako možemo najbolje da očuvamo vitamin C u ishrani?

  • Jedite sveže voće i povrće što pre je moguće posle kupovine.
  • Povrće isecite neposredno pre jela ili kuvanja.
  • Hranu bogatu vitaminom C treba pripremiti brzo i u što manjoj količini vode.
  • Para ili mikrotalasna rerna mogu da smanje gubitke kod kuvanja.

Zadaci cinka

Cink je mineral sa značajnom i raznolikom ulogom u organizmu, prisutan je u svim tkivima u telu. To je element koji je neophodan za normalan rast i razvoj, kognitivne funkcije, očuvanje plodnosti, zarastanje rana i pravilnu funkciju imunog sistema.
Cink doprinosi očuvanju zdravih kostiju, vida, kose, kože i noktiju.

Potrebe za cinkom mogu da se povećaju kod ljudi sa slabom apsorpcijom hranljivih materija (gastrointestinalne bolesti), vegetarijanaca (potreba za cinkom može da se poveća i za 50% jer ishrana sadrži više fitinske kiseline koja ograničava biološku raspoloživost cinka) i alkoholičara (etanol sprečava apsorpciju cinka).

Namirnice koje sadrže najviše cinka:

  • vrsta školjki – kamenice (sadrže više cinka po porciji od bilo koje druge hrane)
  • koštunjavo voće (indijski orah, kikiriki, bademi, lešnici)
  • plodovi mora (rakovi, jastog, školjke)
  • jaje
  • govedina
  • crni pasulj, sočivo, soja, leblebijaNina Fridrih, mr pharm

FOTO:parallax
IZVORI:

  1. https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/minerali/193-cink.html
  2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
  3. https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/vitamini/103-vitamin-c.html
  4. https://medlineplus.gov/ency/article/002404.htm
  5. http://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/FY/FY21500.pdf
  6. https://www.imunoglukan.rs/imunoblog/clanak/naslov/vitamin-c-i-cink-zasto-su-vazni-i-u-kojoj-hrani-ih-ima-najvise/
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *