Vitamin C i cink – zašto su važni i u kojoj hrani ih ima najviše
Vitamin C i cink imaju važnu ulogu u ishrani, imunom odgovoru i očuvanju zdravlja.
Kod povećane aktivnosti imunog sistema, kao što je akutna infekcija respiratornog sistema, stvaraju se milioni novih imunih ćelija, a povećava se i potreba za vitaminom C i cinkom.
Naš imuni sistem počinje da se bori protiv infekcije, a olakšanje zavisi od snage i brzine imunog odgovora.
Za to vreme preporučuje se intenzivna podrška prirodnom imunom odgovoru.
Vitamin C ili askorbinska kiselina učestvuje u brojnim biološkim procesima. Naše telo ne može samo da ga proizvede i zbog toga moramo da ga unosimo pravilnom ishranom. Deluje kao antioksidans i štiti telo od slobodnih radikala koji neprestano nastaju u telu. Vitamin C takođe učestvuje u stvaranju kolagena, koji je neophodan za normalnu funkciju krvnih sudova, desni, hrskavice, kože i zuba. Ima veliku ulogu u radu imunog sistema, normalnoj psihološkoj aktivnosti, a doprinosi i smanjenju umora i iscrpljenosti.
Veće dnevne potrebe imaju fizički aktivnije osobe (uključujući i osobe koje se bave intenzivnom sportskom aktivnošću), pušači, alkoholičari, osobe pod stresom i osobe koje boluju od nekih bolesti.
Voće i povrće koje sadrži najviše vitamina C:
- agrumi (narandže, limuni, grejpfruti)
- kivi
- bobičasto voće (brusnice, borovnice, maline, kupine)
- brokoli, prokelj, karfiol
- zelena i crvena paprika
- spanać, kupus, repa
Vitamin C lako može da se uništiti tokom pripreme, kuvanja i dugotrajnog skladištenja.
PROČITAJTE JOŠ: NEDOSTATAK VITAMINA B Kako da prepoznati ?
Kako možemo najbolje da očuvamo vitamin C u ishrani?
- Jedite sveže voće i povrće što pre je moguće posle kupovine.
- Povrće isecite neposredno pre jela ili kuvanja.
- Hranu bogatu vitaminom C treba pripremiti brzo i u što manjoj količini vode.
- Para ili mikrotalasna rerna mogu da smanje gubitke kod kuvanja.
Zadaci cinka
Cink je mineral sa značajnom i raznolikom ulogom u organizmu, prisutan je u svim tkivima u telu. To je element koji je neophodan za normalan rast i razvoj, kognitivne funkcije, očuvanje plodnosti, zarastanje rana i pravilnu funkciju imunog sistema.
Cink doprinosi očuvanju zdravih kostiju, vida, kose, kože i noktiju.
Potrebe za cinkom mogu da se povećaju kod ljudi sa slabom apsorpcijom hranljivih materija (gastrointestinalne bolesti), vegetarijanaca (potreba za cinkom može da se poveća i za 50% jer ishrana sadrži više fitinske kiseline koja ograničava biološku raspoloživost cinka) i alkoholičara (etanol sprečava apsorpciju cinka).
Namirnice koje sadrže najviše cinka:
- vrsta školjki – kamenice (sadrže više cinka po porciji od bilo koje druge hrane)
- koštunjavo voće (indijski orah, kikiriki, bademi, lešnici)
- plodovi mora (rakovi, jastog, školjke)
- jaje
- govedina
- crni pasulj, sočivo, soja, leblebijaNina Fridrih, mr pharm
FOTO:parallax
IZVORI:
- https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/minerali/193-cink.html
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
- https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/vitamini/103-vitamin-c.html
- https://medlineplus.gov/ency/article/002404.htm
- http://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/FY/FY21500.pdf
- https://www.imunoglukan.rs/imunoblog/clanak/naslov/vitamin-c-i-cink-zasto-su-vazni-i-u-kojoj-hrani-ih-ima-najvise/