hurricane milton

Uživo o uraganu Milton

Uživo o uraganu Milton: Florida se priprema u poslednjem trenutku pre nego što udari ‘katastrofalna’ oluja
Očekuje se da će opasna oluja doći do kopna kasno večeras ili sutra rano u blizini Sarasote.
Šta znamo o uraganu Milton?
Očekuje se da će snažna i “katastrofalna” oluja, trenutno uragan 4. kategorije, doći do kopna kasno večeras. Prognoza NBC Nevs predviđa spuštanje na kopno negde između 2 i 6 sati ujutru sutra.

Nacionalni centar za uragane upozorio je da pripreme za zaštitu života i imovine, uključujući evakuaciju, treba da budu “dovršene jutros”, pre nego što se vreme pogorša danas popodne.

Upozorenja o olujnim udarima pokrivaju skoro celu zapadnu obalu Floride, a upozorenja na oluje postoje u većem delu države, uključujući istočnu obalu. Područje obale između Tampe i Fort Majersa moglo bi da vidi poplavu do 15 stopa.

hurricane milton
Youtube/printscreen/Hurricane milton

U 9:00 po istočnoevropskom vremenu, Milton je bio 230 milja jugozapadno od Tampe, sa stalnim vetrovima od 155 mph, a kreće se na severoistok brzinom od 16 mph. Ova oluja će pratiti Floridu od zapada ka istoku.
U Orlandu i okolini, prognostičari su upozorili na do 15 inča kiše i rekli da se grad i region suočavaju sa „ekstremnom pretnjom kiše od poplava“. NBC Nevs Lite, laka verzija NBCNevs.com dostupna u hitnim situacijama kada je internet konekcija ograničena, uključena je za čitaoce na Floridi, Severnoj Karolini i Tenesiju.

Stanovnici Floride koji i dalje žele da se evakuišu u sredu se suočavaju sa sve većim procentom benzinskih pumpi bez goriva.
Tornada su pogodila južnu Floridu, stotinama milja od jezgra uragana Milton, dok su vlasti u blizini Majamija rekle stanovnicima koji žive pored autoputa 75 da odmah potraže sklonište.
Ceo region je pod tornadom do 21 čas. dok su se spoljne grupe Miltona probijale kroz ovu oblast.

Prema aplikaciji za praćenje gasa GasBuddi, od 9:30 ujutro, 23% stanica širom države prijavilo je da nema goriva.
Za oblast Tampa Bej ta brojka se popela na više od 59%. A za Sarasotu, za koju ažurirani vremenski modeli sada pokazuju da bi Milton mogao imati veći uticaj nego što se očekivalo, više od 39% je van snage.

U utorak popodne, portparol Odeljenja za vanredne situacije Floride rekao je u mejlu za NBC njuz da je milion galona gasa stizalo u državu tog dana, sa još 6 miliona galona na putu “u narednim danima”.

Izvor: NBC News

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *