TOKOM PRAZNIKA IMUNITET PADA, NAJBOLJA ZAŠTITA JE JOD?

TOKOM PRAZNIKA IMUNITET PADA, NAJBOLJA ZAŠTITA JE JOD? 

TOKOM PRAZNIKA IMUNITET PADA, NAJBOLJA ZAŠTITA JE JOD?
Sezona je slava i praznika, uživanja u hrani i piću sa porodicom i prijateljima. U ovom periodu, ljudi se opuste i vode manje računa o svom zdravlju, što može biti jako štetno s obzirom da pandemija koronavirusa i dalje traje, a i druge bolesti vrebaju organizme sa smanjenim imunitetom. Kako bismo imali šansu u borbi protiv infekcija, briga o telu i imunološkom sistemu treba da nam je prioritet u ovom momentu.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da smanjite holesterolski plak u arterijama?

Ono što ne smemo zaboraviti jeste jod, koji je odgovoran za funkcionisanje našeg organizma u celosti. Pošto ga organizam ne proizvodi, jod moramo svakodnevno unositi, jer je odgovoran za pravilan rad štitnjače, metabolizam, pravilan rad nervnog sistema i imunitet. Ono što je najvažnije, u periodu pandemije pomaže nam u borbi protiv virusa!

Istraživanja Dr Dejvida Derija publikovana u američkim stručnim časopisima, naglašavaju dominantnu ulogu joda u jačanju imunog sistema, naročito u borbi protiv virusnih infekcija i kovida. Pored poznate činjenice da eliminiše sve patogene, uključujući i deaktivaciju virusa u telu i na koži, čime najbolje doprinosi jačanju organizma, njegova najvažnija uloga jeste tzv apoptoza – programirano uništavanje zaraženih ćelija.

TOKOM PRAZNIKA IMUNITET PADA, NAJBOLJA ZAŠTITA JE JOD? Sezona je slava i praznika, uživanja u hrani i piću sa porodicom i prijateljima. U ovom periodu, ljudi se opuste i vode manje računa o svom zdravlju, što može biti jako štetno s obzirom da pandemija koronavirusa i dalje traje, a i druge bolesti vrebaju organizme sa smanjenim imunitetom.
TOKOM PRAZNIKA IMUNITET PADA, NAJBOLJA ZAŠTITA JE JOD?

Unosom od 1,5 do 2,4 miligrama joda dnevno (zavisno od telesne težine) ojačavamo naš imuni sistem, u borbi protiv gripa. Takođe, smanjujemo mogućnost prenosa Covida-19, a samim tim i smrtnosti. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so. Namirnice bogate ovim mineralom umanjuju rizik od bolesti, dok ga stres povećava. Važnost joda i njegovog nedostatka u hrani dokazuje činjenica da su mnoge zemlje propisale veštačko jodiranje soli. Obzirom da sve manje jedemo slano i koristimo razne vrste soli, nedostatak joda u ishrani je evidentan.

Svakodnevno konzumirajte dovoljno ovog dragocenog minerala. To je pravi način da pobedite infekcije i ojačate imunološki sistem. Najbolja odbrana je najjači napad.

Autor: Goran Jovanovic

Foto: shutterstock

Radio Cool Opovo 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *